ТОП 10 най-добри смартфона с добра камера за снимки и видео

Смартфони с най-добрата камера

Много често ни питат - кой смартфон има най-добрата камера сега? Ние отговаряме: всъщност поставянето на добра водеща камера в устройството е половината от успеха, втората половина е софтуер, за да изтласкате максимума от тази натрупана камера. Представяме рейтинг на най-добрите телефони с камера във флагманския сегмент, както и смартфони под 20 000 рубли. Ние решаваме основните характеристики на вида на матрицата и оптиката.

Изборът на телефон с камера не е лесна задача, тъй като всеки производител има някои собствени технологии. Дори ако смартфонът е снабден с мултипикселова камера, това не гарантира непременно, че е способен да прави прилични снимки. Водещите устройства са по-прости - те са скъпи, най-високото качество се дължи на техния статус. Много по-трудно е да се намери достоен „фотограф“ сред устройства от средната класа и дори държавни служители. За щастие Google е задължил всички производители на смартфони да поддържат API Camera2 (за Android OS 10 и по-стари) и сега всеки може да изтръгне максимума от камерата. Въз основа на отзивите на клиентите, в класацията са изброени няколко модела с най-добри фотографски възможности.

Преминете направо към рейтинга на смартфоните с добра камера =>

Как да изберем добър продукт

Всеки се стреми да запази колкото се може повече кадри от личния си живот - това ще помогне на „джобния асистент“ под формата на смартфон. Ако фокусът е върху камерата, трябва да се имат предвид следните технически параметри:

 • Матрицата. Това е името на сензора, който чрез оптиката възприема изображението и го предава на процесора, който от своя страна съхранява готовото изображение в паметта на устройството. Не е необходимо да разглеждате тънкостите на този модул, по-лесно е да запомните числата. За евтин телефон параметърът трябва да бъде най-малко 1/3 "(от 12 Mp), за среден клас - 1 / 2.9" или 1 / 2.8 ", за флагман - поне 1 / 2.8";
 • Оптика. Това е общото наименование на лещата и тук е важно от какво са направени лещите, каква е тяхната геометрия и подравняване. Обикновеният потребител не може да провери качеството на оптиката, следователно трябва да се довери на производителя. Освен това много компании вече си сътрудничат с фото марки, например Leica. Оптиката се обозначава с буквата "f", колкото по-широка е, толкова повече светлина пада върху нея (на f / 2.4 флагмани);
 • Сензор. Разделителната способност на изображенията и чувствителността на камерата зависят от това. Погрешно е да вярваме, че колкото повече мегапиксела, толкова по-добра е картината. За добри снимки са достатъчни 12 - 16 мегапиксела. В същото време по-големите пиксели предават информация по-точно (минимум - 1,12 микрона, средно ниво - 1,25, високо - от 1,4;
 • Стабилизиране на изображението. Технологията OIS е предназначена да амортизира камерата на устройството. Тоест фотомодулът не се тресе по време на снимане, а се движи плавно, задържан от магнити. За плавен видеозапис и висококачествено заснемане е необходима оптична стабилизация, тя също така ви позволява да увеличите скоростта на затвора;
 • Капацитет на батерията. За да предскажете приблизителната автономност на смартфон, трябва да знаете какъв дисплей и процесор има - тези 2 възела са най-„жадни за захранване“. За телефона с камера обаче е достатъчна батерия от 4000 mAh.

Кой производител на телефони с камери е най-добрият?

Рейтингът на компаниите се изгражда, като се вземе предвид трафика, генериран от техните смартфони в мрежата:

 • Samsung... Южнокорейски технологичен гигант, който произвежда около 300 милиона устройства годишно. Асортиментът включва телефони от всякакъв клас, от бюджетни до водещи и по-скъпи модели (със сгъваем екран). Смартфоните от тази марка през 2020 г. генерират почти една трета от трафика - 30%;
 • Apple. „Купертинос“ беше предвиден срив и много проблеми, но това не попречи на устройствата им да генерират почти 27% от трафика през 2020 г. В разгара на пандемия цифрата се повиши до почти 29% - какво друго да се прави по време на карантина, как да не се сърфира в мрежата. Успехът на компанията беше затвърден от успешния базов модел на iPhone 11;
 • Huawei. Една от най-популярните марки в Русия, с продажби от 10,39%. Китайската фирма изпревари Samsung по едно време, започвайки да развива 5G мрежи по целия свят. Но тя беше „притисната“ и наложена със санкции. Huawei обаче има какво да предложи и някъде изпревари конкуренцията. Например P40 има по-голям сензор на камерата от Samsung Galaxy S20 Ultra (важен параметър за висококачествено заснемане);
 • Xiaomi. Китайска компания, която представлява 8,36% от трафика. Списъкът на смартфоните включва флагмани, телефони с камери, игрални устройства и бюджет (цяла линия, с добри характеристики). През втората половина на годината Xiaomi планира да пусне нова водеща снимка със 144 мегапикселов сензор и 12x увеличение.

Мрежата съдържа статистика на аналитичната компания StatCounter - това ще бъде пълната версия на рейтинга на производителите.

Вече писахме за:

Водещи с най-добрите камери

От уикиречника следва, че „флагманът“ е „основният лидер в своята индустрия“. По отношение на смартфоните, това е най-модерното устройство от производителя, пълно с всевъзможни функции и най-висок хардуер.

1

Apple iPhone 11 Pro Max - смартфонът с най-добрата камера

телефон с камера Apple iPhone 11 Pro Max 64GB

Рейтинг 2020:5,0

 • iOS 13
 • поддръжка на две SIM карти (nano SIM + eSIM)
 • екран 6.5 ″, резолюция 2688 × 1242
 • 3 камери: 12 MP, 12 MP, 12 MP
 • Процесор Apple A13 Bionic

Средна цена: 86 190 руб

Apple iPhone 11 Pro Max е признат за най-добрия телефон с камера за октомври 2020 г. Има 3 задни камери: широкоъгълна, ултраширокоъгълна и телефото. Ако разгледаме характеристиките на модула, тогава Apple отдавна е достигнал тавана - сега не можете да се справите по-добре, но можете да подобрите софтуера (подобряване на цифровото изображение).

Основната иновация е нощният режим. Тези, които са свикнали да работят с фотоапарати в ръчен режим, няма да видят нищо ново, но собственикът на смартфона ще бъде изненадан с думите „накрая камерата на телефона снима добре през нощта“. Качеството остава същото, но системата започва да обръща повече внимание на експозицията, кривите и наситеността.

Според лабораторните тестове телевизионният модул е ​​с 10% по-добър от този на модела iPhone XS. Сензорът е почти безшумен, обективът не се измива. В същото време характеристиките практически не се променят: диагоналът на сензора е 1 / 3.4 ”, блендата е f / 2.0 (беше 2.4).

Камерата на iPhone 11 Pro Max осигурява прилична картина на тъмно, която преди това беше недостъпна за смартфони. Това отчасти е програмна заслуга - същият резултат може да бъде постигнат чрез редактиране на снимка в същия Photoshop. Но всеки собственик на телефон с камера иска изображението да е вече красиво - с това купертинците успяха.

2

HUAWEI P40 Pro - смартфон с максимално увеличение

телефон с камера UAWEI P40 Pro

Рейтинг 2020:4,9

 • Android 10
 • поддръжка на две SIM карти (nano SIM + eSIM)
 • екран 6.58 ″, резолюция 2640 × 1200
 • 4 камери: 50 MP, 40 MP, 12 MP
 • Процесор HiSilicon Kirin 990 5G

Средна цена: 64 950 руб

Заслуженото второ място сред водещите модели отива при HUAWEI P40 Pro със своите зашеметяващи снимки. Китайската марка със сигурност ще дари водещите модели с интересни възможности за снимки. Този модел може да се похвали с 5x оптично, 10x цифрово и 50x максимално увеличение. Що се отнася до сензорите, има 4 от тях: основният модул от 50 Mp (1 / 1,28 ", оптична стабилизация), ултраширок (40 Mp, 1 / 1,54"), телеобектив (12 Mp) и модул който измерва дълбочината на сцената. Производителят на камерата е Leica.

Основната камера работи по следния принцип: тя комбинира 4 пиксела в един, което води до картина с добра рязкост и възпроизвеждане на цветовете. Между другото, "ширик" стреля много по-добре в сравнение с основния модул (последният произвежда ярки и неестествени кадри, независимо от софтуерната обработка).

Няма оплаквания относно телефото операцията, както и относно видеозаснемането. Устройството снима в 4K при 60 fps (тук, по същество, си струва да добавите поддръжка за оптична стабилизация). В този случай 4K видеозапис може да се извърши дори от предната камера.

3

Samsung Galaxy S20 Ultra

телефон с камера Samsung Galaxy S20 Ultra

Рейтинг 2020:4,8

 • Android 10
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6,9 ″, резолюция 3200 × 1440
 • 4 камери: 108 MP, 48 MP, 12 MP
 • Процесор Samsung Exynos 990

Средна цена: 84 990 руб

Samsung Galaxy S20 Ultra - прави невероятни снимки и видеоклипове, но скъпи. По отношение на дизайна флагманът не е донесъл нищо ново, но има сериозни възможности за снимки и видео. В апарата има 4 камери: широкоъгълен, ултраширок ъгъл, телеобектив и модул за време на полет. Потребителят може да избере режим на снимане и след това работи една отделна камера или те работят заедно. Заслужава да се отбележи и подобрената работа на AI, благодарение на която смартфонът се научи да снима в 8K и да комбинира не 4, а 9 пиксела заедно. Акцентът е 100-кратното увеличение.

В сравнение с предишните флагмани на компанията, в които почти същите матрици стояха дълго време, Galaxy S20 Ultra отиде далеч напред. Софтуерът на камерата не се е променил визуално, но са добавени нови функции, например автоматично снимане с последващ избор на най-добрите снимки.

Що се отнася до качеството на снимане, специалисти от Южна Корея са подобрили значително нощния режим, увеличението и 108-мегапикселовия режим (дава най-добри резултати през деня).

По отношение на видеозаписа има и на какво да обърнете внимание: подобрена стабилизация, 4K с 60 fps, ефект на боке за видео (основна и селфи камери). Що се отнася до видеозаснемането в 8K, твърде рано е да се каже. Първо, файловете се оказват тежки и заемат много памет, и второ, за да видите разликата между 4K, трябва да гледате видеото на 8K дисплей.

4

Honor V30 Pro - Телефон с камера с най-добра цена / качество

камера телефон HONOR Преглед 30 Pro

Рейтинг 2020:4,7

 • Android 10
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6.57 ″, резолюция 2400 × 1080
 • 3 камери: 40 MP, 12 MP, 8 MP
 • Процесор HiSilicon Kirin 990 5G
Средна цена: 29 990 руб

Кой наистина не се срамува, е смартфонът Honor V30 Pro - невероятно висококачествени снимки и много вкусна, може да се каже, изискана цена. Победителят в категорията цена-качество. За такива пари те „натъпкаха“ толкова пломби, за които не си и мечтал. Сензорът, инсталиран в този модел, е Sony IMX700, осигуряващ резолюция от 40 мегапиксела и бленда f / 1.6. От водещите функции си струва да се подчертаят: лазерен автофокус, двойна светкавица и разпознаване на сцена (AI). Разделителната способност на втория модул, който е широкоъгълен, е 16 мегапиксела (f / 2.2). Третата 8MP камера се използва за 5x оптично увеличение. Перископният модул е ​​оборудван с оптична стабилизация, така че при заснемане, дори в момента на приближаване, картината не се тресе.

Няколко думи за предната камера: тя е двойна, 32 Mp (f / 2.0) + 8 Mp (f / 2.2). За тези, които намират рамката за недостатъчно красива, производителят напуска режима за разкрасяване.

Има и нощен режим, който увеличава рязкостта, детайлите и експонацията - рамката изглежда осветена.

Видеокамерата работи в 4K при 30 fps (със стабилизация). Потребителят може да записва бавно видео с 960 кадъра в секунда и ако добавите f / 1.6 тук, качеството остава високо дори при липса на светлина.

5

Xiaomi Mi 10 8 / 128GB

Рейтинг 2020:4,6

 • Android 10
 • екран 6,67 ″, резолюция 2340 × 1080
 • 4 камери: 108 MP, 2 MP, 2 MP, 13 MP
 • Процесор Qualcomm Snapdragon 865
 • памет 128 GB, няма слот за карта с памет

Средна цена: 43 490 руб

Смартфонът Xiaomi Mi 10 има 4-модулна основна камера. Основният модул има резолюция от 108 мегапиксела (сензор 1 / 1,33 "). Потребителят може да приложи филтъра "Quad Bayer", който ще увеличи размера на пикселите от 0,8 микрона на 1,6 микрона (като същевременно намали разделителната способност на 27 мегапиксела). Блендата на основния модул, поддържащ оптична стабилизация, е f / 1,69.

Една от характеристиките на това устройство, в сравнение с предишните, е 2 телеобектива. Едната е къса, 12 MP, с 1 / 2.6 ”сензор, f / 2 бленда и 2x оптично увеличение. Второто е дълго, 4 пъти по-голямо изображение от основния модул. Снабден е с оптична стабилизация, резолюция 12 мегапиксела и има бленда f / 2. 4-ти модул - 20 Mp широкоъгълен (1 / 2.8 ", f / 2.2).

Разделителна способност на селфи камерата - 32 мегапиксела, но модулът не е оборудван със стабилизация.

Според експертите основната камера на флагмана снима практически без шум, правилно изчислява експозицията и баланса на бялото, реалистично размива фона и осигурява високи детайли при различни нива на увеличение. Не беше и без муха в мехлема: новостта периодично допуска грешки при фокусиране върху лица и при определени условия на снимане червеното преобладава в кадъра.

Възможности за видеозапис - 8K @ 30 fps (добра стабилизация, бързо фокусиране).

Смартфони с най-добрите камери до 30 000 рубли

Преди няколко години за тези пари можете да си купите водещ модел. Сега 30 000 рубли са за устройства от среден клас. Да, по отношение на техническото пълнене те са по-слаби, но можете да изберете телефон с камера от тази категория.

1

Xiaomi Poco F2 Pro 6 / 128GB - убиецът на съученици

Рейтинг 2020:5,0

 • Android 10
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6,67 ″, резолюция 2400 × 1080
 • 4 камери: 64 MP, ултраширок ъгъл, макро, сензор за дълбочина
 • Процесор Qualcomm Snapdragon 865

Средна цена: 31 490 рубли

Най-добрият телефон с камера сред съученици. Да, цената е малко над 30, но си заслужава. В допълнение към основната 64-мегапикселова камера, моделът е снабден с широкоъгълен (20 мегапиксела, автофокус), телефото обектив (5 мегапиксела, 5x оптично увеличение), портретен модул (12 мегапиксела, 2x увеличение) и 2-мегапикселова макро камера.

64-мегапикселовият модул е ​​произведен от Samsung. Размер на пиксела - 0,8 микрона, бленда - f / 1,69. Оборудван е с оптична стабилизация, която ще помогне при липса на светлина и нощно снимане. В стандартен режим телефонът снима с резолюция 27 мегапиксела (64 мегапиксела са активирани в менюто на камерата, но при превключване HDR и AI се деактивират). Ако погледнете монитора на компютъра, 27-мегапикселовото изображение изглежда по-добре от 108-мегапикселовото (разликата е видима само при увеличение - детайлите са по-високи, шумът е по-малък). Като цяло снимките излизат остри с много детайли. Но когато липсва светлина, камерата увеличава скоростта на затвора, което замъглява бързо движещите се обекти.

На широкоъгълния модул може да се направи добра панорама, но автофокусът не винаги работи правилно. Но с 5-кратното увеличение всичко е наред (благодарение на оптичната стабилизация).

По отношение на видеозаснемането, устройството може да работи с 8K при 60 fps. Има функция за забавено движение (960 fps). Няма оплаквания относно качеството - стабилизацията е толкова ясна, че можете да се справите без стедикам.

2

HUAWEI Nova 5T

телефон с камера HUAWEI Nova 5T

Рейтинг 2020:4,9

 • ndroid 9.0
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6.26 ″, разделителна способност 2340 × 1080
 • 4 камери: 48 MP, 16 MP, 2 MP, 2 MP
 • Процесор HiSilicon Kirin 980

Средна цена: 24 990 руб

Смартфонът HUAWEI Nova 5T е оборудван с четириядрен модул: 48MP основна камера, 16MP (117 градуса) широкоъгълна камера, сензор за дълбочина и макро камера, и двете 2MP. Когато е избрано Auto, AI избира опциите за снимане: настройва цвета, яркостта и контраста.

По подразбиране основната камера снима с 12 мегапиксела, комбинирайки 4 пиксела в 1. По отношение на качеството тя е средна в сравнение с водещите, а 48-мегапикселовият режим не спестява (само увеличава размера на файла). Смартфонът не е оборудван с оптично увеличение, но при 12-мегапикселов режим потребителят има достъп до 10-кратно цифрово увеличение.

Като цяло телефонът стреля добре през деня и лошо през нощта. Кадрите са детайлни, но камерата е чувствителна към светлина, което води до изкривяване на изображението.

Широкоъгълният модул отстъпва по качество на основния, но ви позволява да поставите повече детайли в рамката. Няма фокусиране, но има автоматично коригиране на изкривяването.

Видеозаснемането се извършва в 4K 30 fps. Качеството е над средното, но далеч от идеалното, тъй като липсва оптична стабилизация. Тук увеличението е цифрово и е по-добре да не се използва - изображението бързо губи в детайли.

Разделителна способност на селфи камерата - 32 мегапиксела. Има възможност за управление с жестове, AI режим, различни разкрасители.

Най-добрите смартфони с добри камери под 20 000 рубли

Не всеки е готов да похарчи 60 000 рубли или дори повече за водещи модели. Дори да имате три пъти по-малко от сумата, можете да намерите телефон с добри възможности за снимки и видео, който няма да загуби своята актуалност през следващите 3 до 4 години. За щастие производителите изстискват максимума от бюджетните сензори.

1

Xiaomi Mi 9T

телефон с камера Xiaomi Mi 9T 6 64GB

Рейтинг 2020:5,0

 • Android 9.0
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6.39 ″, резолюция 2340 × 1080
 • 3 камери: 48 MP, 8 MP, 13 MP
 • Процесор Qualcomm Snapdragon 730

Средна цена: 25 590 руб

Основната камера включва 3 модула. Основният е на 48 мегапиксела, с бърз и адекватен фазов автофокус, но без оптична стабилизация. Вторият е 13MP широкоъгълен модул, способен да коригира оптичното изкривяване. Като цяло беше възможно да се направи и без него, поради причината, че макар да се получават панорами, те изглеждат много сапунени отстрани. Третият модул е ​​8 MP, с 2x оптично увеличение, което не отстъпва по качество на основния.

При стандартни настройки основната камера снима на 12 мегапиксела (48 превключва през менюто). И в двата случая рамката е подробна, но леко шумна. В телефона има и изкуствен интелект, който разпознава сцени и избира оптималните параметри за тях (превключваем).

Селфи камерата в Xiaomi Mi 9T е прибираща се, което не изисква място на предната повърхност. Резолюция - 20 мегапиксела.

Като цяло телефонът стреля добре през деня, но през нощта липсва осветление. Предаването на цветовете е адекватно, въпреки факта, че устройството се опитва програмно да направи картината по-ярка.

Видеото може да бъде записано при 4K 30 fps или 1080p 60 fps. Детайлите са добри, цветовете са повече или по-малко естествени (леко пренаситени). Но автофокусът не винаги фокусира правилно и ако не му помогнете, можете безопасно да презаснемете видеоклипа.

2

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

телефон с камера Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6 64GB

Рейтинг 2020:4,9

 • Android 9.0
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6.53 ″, резолюция 2340 × 1080
 • 4 камери: 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
 • Процесор MediaTek Helio G90T
Средна цена: 16 300 рубли

Моделът разполага с 4 камери, което рядко се среща при смартфоните в този ценови диапазон. Единият обектив определя дълбочината, другият се използва за макро фотография. Основната камера, с обектив на Samsung - 64 мегапиксела, има и ултраширок ъгъл - 8 мегапиксела.

Ако използвате основния обектив, тогава по подразбиране той снима с резолюция 16 мегапиксела (в настройките е избран на 64 - съседните пиксели се сливат в един). Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-детайлна е рамката, но това се забелязва само когато се гледа на голям екран и след това при увеличаване. Функции на камерата: бавно движение (960 fps), портрет, нощен режим, панорама. Има набор от филтри, AI, HDR.

Накратко, има много възможности. Ако снимате през деня, при добро осветление, изображенията са детайлни, с добра рязкост, естествени, ненаситени цветове и добър контраст. Струва си да преминете към широкоъгълен, веднага се забелязва намаляване на детайлите, особено по краищата на рамката.

Възможности за видеозапис - 4K 30 fps или FullHD 60 fps. Електронната стабилизация работи само за втория режим.

3

HUAWEI P40 Lite 6 / 128GB

Рейтинг 2020:4,8

 • Android 10
 • поддръжка на две SIM-карти
 • екран 6.4 ″, разделителна способност 2310 × 1080
 • 4 камери: 48 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
 • Процесор HiSilicon Kirin 810

Средна цена: 13 990 руб

Задната камера на устройството включва 3 модула: основният е 48 мегапиксела (по подразбиране работи като 12 мегапиксела), широкоъгълният е 8 мегапиксела и третият, който не снима, но измерва дълбочината на полето . Не е осигурена оптична стабилизация, но автофокусът работи бързо. Има много ръчни настройки, HDR режим (за 12 MP), размазване на фона.

Като цяло снимките са добри (през деня), особено когато прецените, че смартфонът е позициониран като евтин. Но в HUAWEI очевидно тази дума не се интерпретира по този начин, защото има устройства, които са по-евтини, но с много по-добри фотографски възможности. Ако е детайлен, изображенията нямат детайлност, острота. Рамките са малко размазани, ръбовете като цяло имат проблеми с остротата. Цветовете изглеждат адекватни, но им липсва сочност. Този телефон не е подходящ за нощно снимане.

Камерата за селфи е 25 мегапиксела (по подразбиране е 12). През деня можете да направите добра снимка върху него, но при условие на добро осветление (детайлите, остротата, цветопредаването са нормални).

Максималната видео резолюция е Full HD. Видеокамерата не е оборудвана с оптична стабилизация. В същото време стреля добре, както през деня, така и през нощта (рязкостта, детайлите са запазени, почти няма шум).

Видео: Каква камера трябва да има смартфонът?

Хареса ли ви статията? За да споделите с приятели:
Добави коментар

;-) :| : х : усукана: : Усмихни се: : shock: : sad: : roll: : razz: : oops: : o : mrgreen: : хаха: : idea: : grin: : evil: : cry: : готино: : стрелка: :???: :?: :!:

Битова техника

За кухня

Аудио