ТОП 11 Най-добри пречистватели на въздух за апартамент

Най-добрите пречистватели на въздух за апартаменти и къщи

Пречиствател на въздуха Е домакински уред, който с помощта на многостепенна филтрираща система премахва различни механични, органични и химически примеси от въздуха: домашен прах, вълна и мъх, сажди, формалдехид, тютюнев дим, бактерии, вируси и др. Качеството на почистване ще зависи от конфигурацията и качеството на самите филтри. В сравнение с въздушните шайби пречиствателите работят с порядък по-ефективно, като извършват не само по-дълбоко почистване, но и като цяло правят въздуха в къщата здрав. Те обаче не знаят как да овлажняват въздуха. От нашия рейтинг ще разберете кой пречиствател да изберете за апартамент и ще се запознаете с най-добрите пречистватели на въздуха според няколко критерия.

При избора на пречиствател на въздуха, на първо място, трябва да обърнете внимание филтриинсталиран в него. Нашият рейтинг включва модели с различни филтриращи елементи. Те са обединени от HEPA филтри - те се справят с най-малкия прах възможно най-ефективно и са най-подходящи за страдащи от алергии и астматици. Само не забравяйте, че такива филтри трябва да бъдат заменени с нови, тъй като те се запушат.
Фотокаталитичните и електростатичните филтри са допълнителна бариера за замърсяването. Те се справят добре с премахването на изпарения, тютюн и неприятни миризми. Освен това те унищожават бактериите и вирусите.

Отидете директно към рейтинга на пречиствателите на въздуха =>

Как да изберем добър пречиствател на въздуха

Каква е разликата между пречиствател и въздушно измиване

Основната цел на мивката е да овлажнява въздуха в стаята. Пречистващата функция е вторична; тя включва само улавяне на големи частици прах, прашец, коса и вълна и някои алергени от въздуха.

Домакински почистващ препарат за апартамент почиства дълбоко въздуха от прах, други мънички частици, както и от бактерии, вируси и химикали. Много модели на тези устройства също се справят чудесно с нежелани миризми.

Какво да изберем?

За здрави хора, които нямат много високи изисквания към чистотата на въздуха и просто искат да подобрят условията си на живот, доброто почистване на въздуха може да е достатъчно. За страдащите от алергии, астматици, често болни хора, за които идеално чист въздух е жизненоважен, за предпочитане е пълноценен пречиствател или дори комплект оборудване „пречиствател + мивка“.

Ползите и вредите от пречиствателите на въздуха

Добрият пречиствател на въздуха е изключително полезен за човека: той пречиства и лекува околния въздух, минимизира количеството прах, предпазва от алергени, подобрява качеството на съня и като цяло качеството на живот. Има обаче някои нюанси при използването на такива устройства. Така че, не се препоръчва да използвате опцията за йонизация, ако някой е в къщата с повече настинки или грип. Заредените йони могат да ускорят разпространението на болестотворни бактерии и вируси в една стая и да заразят други членове на семейството.

Помощникът на въздуха помага ли с прах?

Една от основните функции на пречиствателите е да премахват праха от въздуха. Съвременните модели са ефективни не само срещу видими частици: вълна, коса и вили, фрагменти от кожата и т.н. Те улавят и най-малките съединения, включително тези от органичен и химичен произход (вируси, бактерии, химикали).

Основното в пречиствателя са филтрите!

 • HEPA филтри ("hepa") - изработени от специален нетъкан материал с гофрирана влакнеста структура. Улови микроскопични прахови частици и химически съединения. Някои модификации имат допълнителна антибактериална или антиалергична импрегнация. Този филтър трябва да се сменя периодично; много модели пречистватели сами ще подават сигнал, че ресурсът на филтъра е изчерпан.
 • Въглеродни филтри - имат клетъчна структура. Всяка клетка е пълна с активен въглен, който абсорбира миризмите от въздуха. Въглеродните филтри не предпазват от вредни химикали като формалдехид. Те също трябва да се сменят периодично, в противен случай те самите ще се превърнат в източник на токсини.
 • Електростатични филтри Те работят като йонизатор, но с добавяне на метални пластини: те насищат въздуха с положителни йони, които събират прах и микрочастици от въздуха и заедно с тях се привличат към отрицателно заредени плочи. Помага при сажди и дим. Не засяга токсичните и летливи съединения. Тези филтри не трябва да се сменят, а само периодично да се почистват или измиват на ръка. За разлика от конвенционалните йонизатори, прахът се отлага върху филтърните плочи, а не по стените или други повърхности в помещението.
 • Фотокаталитични филтри - се състоят от елементи, покрити с титанов диоксид и UV източници. Ултравиолетовата светлина облъчва титаниев диоксид и на повърхността му се образуват мощни окислители, които разграждат токсините, бактериите, вирусите, химичните съединения във въздуха. Тези филтри не само абсорбират миризми, но и разграждат ароматните молекули до по-прости компоненти, които не отделят никакви миризми. Като правило не е необходимо да ги сменяте. Може да се замени само UV лампата, чийто експлоатационен живот е 2-3 години.

Площ на стаята

Без значение колко мощен битов уред може да има, той може да обслужва качествено само една стая в къщата, тъй като тесните врати, прегради, мебели и много други фактори пречат на пълната циркулация на въздуха между помещенията. Поради тази причина няма смисъл да купувате високоефективни почистващи препарати с надеждата, че те могат да се справят с хигиената на цял апартамент или голям офис. По-рационално е да се ръководите при избора на площта на помещението, където ще бъде разположено устройството най-често, или да купувате устройства за всяка стая поотделно.

Ниво на шума

По време на работа шумове само с вентилатори издават шум. Силата на звука на домакинските модели обикновено не надвишава 50 dB, което е съпоставимо с обикновения дневен шум или тих разговор. Може би през нощта включено устройство ще създаде известен дискомфорт, но през деня е малко вероятно да пречи на някого.

Много производители специално предвиждат нощен режим в своите устройства: вентилаторът практически не издава звуци с минимална скорост, което означава, че не пречи на съня. Всички модели в нашия рейтинг имат тази настройка по подразбиране.

Индикатор за запушване на филтъра

С тази опция самото устройство ще информира потребителя, че трябва да обърне внимание на състоянието на филтрите: да ги почисти или замени, в зависимост от вида на използваните компоненти.

Най-добрите пречистватели на въздух с HEPA филтър (премахва до 99,9% от най-финия прах)

1

Boneco P340 - Най-добрият пречиствател на въздух за апартамент

Boneco P340

Оценка:5,0

 • обслужвана площ 20 кв.м
 • производителност 300 m³ / час
 • йонизация на въздуха
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 15 990 руб

Компактен домакински пречиствател на въздух, който работи на професионално ниво. С производителност от 230 кубически метра. m / h ефективно обслужва помещения до 20 кв. м. Пречистване на въздуха тристепенно, допълнено с опция за йонизация. Благодарение на хибридния филтър (HEPA + въглен), устройството перфектно се справя с най-малкия прах, миризми и летливи съединения. Контролният панел е разположен в горната част на корпуса, той е бутон.Дизайнът предвижда възможност за ръчно превключване на работната скорост на устройството (само 3 позиции), а има и автоматичен режим, който се настройва към нивото на замърсяване на въздуха. Специален индикатор на контролния панел ще ви разкаже за качеството на въздуха в стаята.

Характеристика:

 • предвиден е таймер за изключване за 1, 2, 4 или 8 часа;
 • има индикатор за запушване на филтъра;
 • стилен дизайн, бяло тяло с черна рамка.

2

Dyson Pure Cool TP05

Dyson Pure Cool TP05

Оценка:4,9

 • карбонов филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта
 • промяна на въздушния поток и влажността
 • дистанционно

Средна цена: 38 990 руб

Оригинално устройство, което съчетава функциите на почистващ препарат и вентилатор. Ефективността на пречиствателя е доста ниска - около 100 кубически метра. m / h, но качеството на пречистването на въздуха е много високо благодарение на 3-степенната система за филтриране. HEPA и въглеродните филтри улавят до 99,95% прах, алергени и летливи съединения, а специалната импрегнация на въглища помага да се неутрализира формалдехидът. Като вентилатор, Dyson ви позволява да регулирате посоката и силата на издухването. На корпуса няма контролен панел като такъв (има само бутон за включване / изключване). Всички настройки се извършват от дистанционното управление или чрез Wi-Fi чрез приложението на смартфона. В приложението можете да наблюдавате нивото на замърсяване на въздуха и филтрите. Устройството има автоматичен режим на работа и няколко ръчни настройки.

Характеристика:

 • минималистичен, но стилен и ефективен дизайн;
 • поради липсата на решетки и остриета, устройството е лесно да се грижи;
 • има таймер за изключване в диапазона от 15 минути до 9 часа.

3

AIC CF8410

AIC CF8410

Оценка:4,8

 • обслужвана площ 35 кв.м
 • производителност 180 m³ / час
 • йонизация на въздуха, антибактериална лампа
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 11 100 рубли

Друг ефективен домакински уред. Осигурява обмен на въздух до 180 кубически метра. м / ч и е предназначен за помещение с площ до 30 кв. м. Етапи на пречистване на въздуха - 4. Освен HEPA и въглеродни филтри, този модел има и фотокаталитичен елемент, отговорен за унищожаването на патогенни бактерии и вируси. В допълнение към филтрите може да се свърже вграден йонизатор и UV лампа (работят само заедно). Сензорно управление, бутоните са разположени в предната част на кутията. Режими на скорост на превключване - 3. Има индикатор за смяна на филтъра.

Характеристика:

 • доста бюджетни консумативи (сменяеми филтри);
 • има таймер за изключване:
 • според потребителските рецензии при 2 скорости работи доста силно, при третата скорост вдига много шум.

4

Xiaomi Mi Air Purifier Pro (FJY4013GL)

Xiaomi Mi Air Purifier Pro (FJY4013GL)

Оценка:4,7

 • обслужвана площ 60 кв.м
 • производителност 500 m³ / час
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта
 • управление на смартфона

Средна цена: 17 430 руб

Най-мощният чистач в класацията. Максималният деклариран обмен на въздух е до 500 кубически метра. м / ч, препоръчителната сервизна площ е 30-60 кв. м. Тристепенната система за почистване (предфилтър + HEPA + въглероден филтър) събира не само прах, но също така улавя алергени, тютюнев дим и други миризми. Дизайнът осигурява вграден сензор за определяне на качеството на въздуха и 3 режима на работа: автоматичен, нощен и ръчен (можете да изберете подходящ от 3-те предложени скорости на вентилатора). Производителят е оборудвал устройството с информативен OLED дисплей и 2 опции за управление: ръчно или дистанционно чрез приложение за смартфон.

Характеристика:

 • устройството има доста големи размери, височината му е 73,5 см, теглото е 8 кг;
 • дисплеят, в допълнение към данните за работата на пречиствателя, показва температурата и влажността на въздуха;
 • могат да бъдат зададени таймери за работа.
5

Пречиствател на въздуха Xiaomi MiJia 3

Пречиствател на въздуха Xiaomi MiJia 3

Оценка:4,6

 • обслужвана площ 48 кв.м
 • капацитет 400 m³ / час
 • предфилтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта
 • мощност 38 W

Средна цена: 10 990 руб

Друг много мощен интелигентен почистващ препарат за дома или офиса.Заявената производителност е малко по-ниска от тази на свързания модел Pro, тук тя е равна на 380 куб. См. м / ч, но дори и това е достатъчно за обслужване на помещения до 48 кв. м площ. Система за филтриране на въздуха - 3-степенна, вградена цилиндрична HEPA + въглероден филтър събира най-малките частици прах, а също така неутрализира формалдехидите и други вредни вещества. Управлението е същото като това на Pro, ръчно или от смартфон, има опция за гласов контрол. Режими на работа: ръчен, автоматичен, нощен. Дисплеят QLED информира не само за работата на устройството, но и за текущия микроклимат в помещението: температура на въздуха, влажност и др.

Характеристика:

 • размерите са по-компактни от тези на Pro: височина - 52 см, тегло - 6 кг;
 • устройството може да запомни любимия режим на работа и да го възпроизведе, когато е включено;
 • много допълнителни настройки в приложението за смартфон.
6

Ballu AP-107

Ballu AP-107

Оценка:4,5

 • обслужвана площ 25 кв.м
 • производителност 160 m³ / час
 • йонизация на въздуха
 • карбонов филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 7 990 руб

Моделът за най-бюджетен рейтинг, но в същото време е доста ефективен и надежден за домашна употреба. Производителността е много добра за ценовия сегмент - 160 кубически метра. м / ч, достатъчно е за висококачествено пречистване на въздуха в помещение до 18 кв. м площ. Почистващата система е 3-степенна, допълнена от вграден йонизатор. Комбинираният филтър (HEPA + въглерод) почиства въздуха не само от механични примеси, но и от алергени, токсични вещества и неприятни миризми. Управлението е възможно най-просто и лесно: има бутон за включване / изключване и въртящ се копче за превключване на скоростите на вентилатора (има 3 от тях). Дизайнът не осигурява таймер за изключване.

Характеристика:

 • евтини консумативи;
 • въздухозаборникът е разположен на гърба, по-добре е да не поставяте устройството до стената;
 • предфилтърът е „пришит“ с HEPA филтър, може да се почиства само с прахосмукачка.

Най-добрите пречистватели на въздуха, които унищожават микробите и бактериите + HEPA филтър

1

Timberk TAP FL700 MF

Timberk TAP FL700 MF

Оценка:5,0

 • обслужвана площ 50 кв.м
 • производителност 200 m³ / час
 • антибактериална лампа
 • предфилтър, въглероден филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 17 920 руб

Най-ефективният пречиствател на въздуха в класацията. Производителността му е 200 кубически метра. м / ч, препоръчителната площ на помещението е 50 кв. м. Благодарение на 5-степенна система за почистване, устройството събира до 99,8% прах, прашец, животински косми и др. от въздуха. Отлично се справя и с тютюневия дим, кухненските сажди и други неприятни миризми. такова устройство ще бъде отлично решение за страдащите от алергии. С помощта на вградения йонизатор и UV лампа, той не само пречиства, но и лекува въздуха. Моделът има три режима на работа: стандартен, автоматичен и нощен. Удобен сензорен контролен панел с LED дисплей, разположен в горната част. Дисплеят показва информация за активния режим, както и индикатори за качеството на въздуха и замърсяването на филтъра.

Характеристика:

 • устройството е със стилен дизайн, предлага се в черно и бяло;
 • има вграден таймер;
 • колелата са предвидени за лекота на движение;
2

Ballu AP-110

Ballu AP-110

Оценка:4,9

 • обслужвана площ 20 кв.м
 • производителност 200 m³ / час
 • йонизация на въздуха, антибактериална лампа
 • предфилтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 12 990 руб

Друго мощно и функционално устройство за вашия дом или офис. С капацитет от 200 кубически метра. м / ч, производителят го препоръчва за помещения до 20 кв. м. Системата за почистване тук е 4-степенна (с HEPA и въглеродни филтри, които неутрализират най-малкия прах, алергени, миризми и токсични вещества). Има опция за йонизация на въздуха и вградена UV лампа. Устройството работи в 3 режима: нощен, дневен и максимален. Светлинната индикация помага да се контролира нивото на чистота на въздуха и да се превключват своевременно режимите. Декоративната външна решетка е подвижна и служи и като защита за деца: ако капакът бъде свален, почистващият препарат ще се изключи веднага.

Характеристика:

 • светлинната индикация, ако е необходимо, може да бъде изключена;
 • има таймер за изключване на устройството в точното време;
 • самото устройство сигнализира за запушване на филтъра и необходимостта от подмяната му.

3

Clever & Clean HealthAir UV-03

Clever & Clean HealthAir UV-03

Оценка:4,8

 • обслужвана площ 30 кв.м
 • йонизация на въздуха, антибактериална лампа
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта
 • мощност 30 W

Средна цена: 11 900 руб

Компактен десктоп почистващ препарат за домашна употреба. Декларираната производителност е същата като при предишните модели - 200 кубически метра. м / ч, препоръчителната сервизна площ е до 30 кв. м. Има 4 етапа на почистване, има йонизатор и UV лампа. Многокомпонентният филтър, включващ HEPA, въглерод и каталитични елементи, ефективно неутрализира механични, химични и органични съединения (прах, алергени, дим, вируси и др.). Устройството има автоматичен и ръчен режим на работа. Скоростта на вентилатора може да се регулира ръчно на 3 нива: минимална - за използване през нощта, средна - за стандартна работа, максимална - при силно замърсяване на въздуха. Управлението на устройството е просто и интуитивно, сензорният панел в горната част на корпуса информира за режима на работа, степента на замърсяване на въздуха, необходимостта от подмяна на филтъра.

Характеристика:

 • има таймер за включване и изключване на устройството;
 • дизайнът е минималистичен, подходящ за всеки интериор.

4

AIC CF8005

AIC CF8005

Оценка:4,7

 • обслужвана площ 21 кв.м
 • производителност 110 m³ / час
 • йонизация на въздуха, антибактериална лампа
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 8 400 руб

Добър пречиствател на въздуха за редовна употреба у дома или малък офис. Ефективността е по-малка от тази на предишните участници в рейтинга, CF8005 има 110 кубически метра. м / ч, това е достатъчно за висококачествено обслужване на площ от 20 кв. м. Ефективно пречистване на въздуха се осигурява от 4 етапа на филтриране. След преминаване през HEPA-, въглеродни и фотокаталитични филтри въздушните потоци се почистват от всички механични, органични и химически примеси, които могат да повлияят отрицателно на човешкото здраве. Има вграден йонизатор и UV лампа. Контролният панел е чувствителен на допир, "без глупости", има индикатор за запушване на филтъра. Устройството има 3 работни скорости, които се превключват ръчно.

Характеристика:

 • индикацията за качеството на въздуха не е предвидена в проекта;
 • има таймер за изключване на пречиствателя след 2, 4 или 8 часа;
 • дизайнът е лаконичен, размерите са компактни.

5

REDMOND RAC-3708

REDMOND RAC-3708

Оценка:4,6

 • обслужвана площ 40 кв.м
 • производителност 215 m³ / час
 • йонизация на въздуха, антибактериална лампа
 • предфилтър, въглероден филтър, HEPA филтър
 • контрол на скоростта

Средна цена: 16 490 рубли

Прост, но ефективен и функционален домакински пречиствател на въздуха. Моделът е с най-висок обмен на въздух в категорията - 215 кубика. m / h. Декларираната от производителя сервизна площ е 40 кв. м. Филтриращата система на устройството е 3-степенна, с HEPA и въглеродни елементи, както и с йонизация и UV дезинфекция. Това многоетапно почистване премахва до 99,95% прах, алергени, летливи вещества, вируси и др. Контролният панел, за разлика от другите модели с рейтинг, е разположен тук не отгоре, а отстрани на предната част на корпуса. Той е чувствителен на допир, с минимален набор от бутони: включване / изключване, избор на скорост, таймер. Един от индикаторите е за уведомяване за необходимостта от смяна на филтъра. Има само 3 работни скорости.

Характеристика:

 • когато отворите капака, който покрива филтрите, устройството автоматично се изключва, за да се избегне нараняване на потребителя;
 • няма индикация за степента на пречистване на въздуха;
 • има таймер за изключване на устройството след 2, 4 или 8 часа работа.

Видео: Как да изберем добър пречиствател на въздуха

Хареса ли ви статията? За да споделите с приятели:
Добави коментар

;-) :| : х : усукана: : Усмихни се: : shock: : sad: : roll: : razz: : oops: : o : mrgreen: : хаха: : idea: : grin: : evil: : cry: : готино: : стрелка: :???: :?: :!:

Битова техника

За кухня

Аудио