ТОП 10 най-добри машини за капково кафе за дома

За да направим правилния избор на машина за капково кафе, проучихме нейния дизайн и възможности. Избрахме рейтинга на най-добрите модели от 2021 г. според мнението на експертите и според отзивите на клиентите. Оценката беше подпомогната от Алексей Воронков, бариста и експертен представител на общността на любителите на кафето.

„Филтриращите“ или „капковите“ кафе машини са сред най-достъпните устройства на пазара на кафе машини. Не трябва обаче да ги придобивате, без да разбирате характеристиките, за да не бъдете разочаровани по-късно. Освен това мнозина дори не подозират, че евтина машина за капково кафе, избрана „разумно“, ще може да приготви перфектното кафе (Американо).

REDMOND RCM-1510Всички машини за капково кафе имат подобна функционалност и приготвят напитка с приблизително същия вкус. Някои модели обаче са по-скъпи, други са по-евтини. Това се дължи на особеностите на техниката. Например евтините кафемашини не са добре обмислили дизайна на водоснабдяването. Поради това част от кафето остава във филтъра, без да попада под струята вода. Тоест напитката се оказва по-малко наситена, докато смлените зърна също се губят. Също така не се препоръчва да купувате евтини китайски модели. Често придават на кафето неприятен вкус и пластмасова миризма. В някои случаи е възможно да се отървете от това, като пуснете празна кафеварка 2-3 пъти. Тези действия обаче не гарантират, че вкусът и мирисът на пластмаса ще изчезнат.

Друга разлика между кафеварките е нивото на нагряване на водата. Важно е да се има предвид, че тя може да бъде слаба дори при модели с добра мощност. Много уреди довеждат течността до желаната температура (93 ° C) вече в кана. Това не засяга вкуса на напитката, но влияе върху продължителността на нейното приготвяне.

Въз основа на препоръките на SCAA (Специализираната асоциация за кафе на Америка), за да получите идеалното кафе Американо с капково кафемашина, трябва да вземете 90-120 гр. смлени зърна за 1,9 литра вода. Обемът на каната на много модели е много по-малък. Този параметър също е важно да се вземе предвид при закупуване на оборудване.

Отидете директно до рейтинга =>

Кафемашина или кафе машина?

Основната разлика между кафемашина и кафеварка е пълната автоматизация на процеса на приготвяне на кафе от цели зърна. Когато купувате кафеварка, трябва да сте подготвени за факта, че кафените зърна ще трябва да се смилат отделно на ръчна или електрическа мелница.

 • Кафемашината има вградена кафемелачка, автоматично смила кафе на зърна, изсипва смляно кафе във филтъра, след което го сварява до желаната сила.

Как работи капковата машина за кафе?

Кафемашината за капково кафе включва следните структурни части:

 • нагревател;
 • резервоар за вода;
 • отделение за полагане на кафе;
 • контролен елемент, в повечето случаи представен с един бутон;
 • поставка за чаши за кафе.

Оборудването работи по следния принцип:

 • от резервоара водата тече към нагревателния елемент;
 • през тръбата водно-парната смес се влива в отделението за кафе;
 • кондензна вода попада в кафето и се просмуква в тенджерата.

Температурата на нагревателя е ниска. Това е нормално, тъй като кафето не трябва да се вари с вряща вода според правилата.

За кого е?

Кафемашина за капково кафе е подходяща за любителите на филтрираното кафе. Не можете да получите много силна напитка. Собственикът на машина за капково кафе ще може да се наслади на „традиционния“ американо, приготвен по класическата рецепта. Такова оборудване за кафе може да бъде инсталирано в офиса или у дома.

Кое е по-добре: кафемашина за капково или рожково кафе

Кое е по-добре: кафемашина за капково или рожково кафеКафемашината rozhkovy се различава от машината за капково кафе по това, че през смлените зърна не преминава гореща вода, а пара под налягане. Различия обаче са налице не само в начина на приготвяне на напитката, но и във вкуса ѝ. Ако изсипете еднакво количество смлени зърна и в двете кафеварки, тогава рожковото кафе ще се окаже по-силно и богато. В допълнение, такава напитка също ще има пяна. В рожкови модели можете да приготвите не само Американо, но и експресо, капучино, лате.

Основното предимство на капсуларната кафеварка в сравнение с автомобилната кафева машина е простата работа.

Кое е по-добре: капково или гейзер

Кое е по-добре: кафемашина за капково или гейзерно кафеКафемашините за гейзери приличат на обикновена кана. Подготовката на една порция отнема 6-8 минути, докато капковите модели ще се справят с тази задача за 2-4 минути.

Най-важната разлика се крие в самата напитка. Капковите машини са предназначени за приготвяне на класически американо, машини за гейзери - за силно еспресо. Това са две различни по вкус и сила напитки.

След стартиране на капковото кафемашина, загрятата вода постепенно навлиза в резервоара с праха, след което течността се филтрира през филтъра и навлиза в кана. Тоест няма допълнителен ефект върху кафето, така че вкусът и ароматът на напитката ще бъдат меки. Гейзерното устройство има по-сложен принцип на приготвяне, така че напитката има по-ярък вкус и подчертан аромат.

Какъв вид кафе прави кафемашината?

Bosch TKA 3A031 / 3A034Кафемашините за капково кафе са проектирани да произвеждат само един вид напитка: класическа Американо. Силата на напитката може да се регулира от количеството смлян боб. Тези машини обаче няма да могат да правят капучино или пенливо лате. Ако пиете изключително Американо, тогава капковите модели ще бъдат най-рационалното решение за вас, тъй като няма смисъл да плащате по-скъпо за по-скъпи модели, които могат да приготвят други видове напитки.

Как да изберем машина за капково кафе

При избора на машина за капково кафе трябва да се имат предвид редица важни характеристики. Всеки от тях има определени характеристики и следователно заслужава отделно разглеждане.

Обем и структура на контейнера за вода

Има 2 основни изисквания за контейнер за течности:

 1. Обемът му трябва да съответства на обема кафе, който искате да направите наведнъж.
 2. Лесен за грижи. Контейнерът трябва да се сваля. Само в този случай може да се изплакне старателно, което е важно за приготвянето на вкусна напитка.

За предпочитане е контейнерът да е прозрачен и видим за потребителите. Това ви позволява да контролирате нивото на останалата течност.

Материал на тялото

Повечето от капковите модели принадлежат към бюджетния клас. Корпусът на тези кафеварки е направен от хранителна пластмаса (ABS). Предлагат се обаче и по-скъпи модели. Те имат корпус с покритие от неръждаема стомана.

Трябва да се отбележи, че металното тяло не влияе на терморегулацията и качеството на напитката. Такива модели обаче изглеждат по-естетически и уважавани.

Материал и обем на колбата

Най-често от стъкло се прави кана. Размерът му съответства на обема на контейнера за вода. Тоест, като имате пълен съд с вода, можете да получите пълна кана с кафе. Самата колба е допълнена с чучур и пластмасов капак. Освен това има маркировки, благодарение на които можете да измерите необходимото количество течност в чашките.

Важно е да се има предвид, че ако крушката е повредена, ще трябва да закупите нов апарат.Това се дължи на използването на специална система против капене, за която е трудно да се избере кана от други модели.

Филтриращ материал

Целта на филтъра е да предотврати проникването на смлени зърна в самата напитка. Най-често капковите модели са оборудвани с найлонов филтър за многократна употреба. Те обаче се срещат и със „злато“. Този филтър също е направен от найлон, но върху него има допълнителен слой титанов нитрид. Основното му предимство е лесната поддръжка и удълженият експлоатационен живот (в сравнение с конвенционалния найлон).

Има и хартиени филтри за еднократна употреба. Предлагат се в различни размери и имат специфични маркировки: 1, 2, 4, 6, 8 и 12. Цифрите показват броя на чашите, които филтърът е предназначен да направи.

Мощност

Кафемашината започва да работи, след като нагревателят достигне определена температура. Не се изисква много мощност за нагряване на вода, така че 800 вата ще са достатъчни. Въпреки това, избирайки сред модели с ниска мощност, съществува риск да се натъкнете на кафеварка, която не загрява водата достатъчно силно.

Автоматично изключване

Апаратите от този тип са подредени по специален начин. Първоначално целият обем вода в резервоара се разлива, след което се включва отоплението, което продължава 30-60 минути. Въз основа на това ръчното изключване ще бъде от значение само ако потребителят иска да използва определена част от водата от резервоара.

Кафеварки с кафемелачка: характеристики и предимства

Philips HD7767 смилане и варенеСред по-скъпите модели има кафеварки с разширени функции. Много от тях имат вградена кафемелачка. Благодарение на него можете да приготвите ароматна напитка от прясно смлян боб с едно щракване.

Особено забележителни са капковите машини с кафемелачки, които дават на потребителя възможност да избере степента на смилане на зърната. Техният бюджетен аналог са ножомелачките за кафе. Качеството на американеца обаче в този случай ще бъде по-лошо.

Капещите машини за кафе с мелница имат много предимства:

 • можете да приготвите кафе от прясно смлени зърна с натискане на бутон;
 • машина 2 в 1 ви позволява да спестите не само пари за закупуване на отделна кафемелачка, но и място в кухнята;

Ако обичате Американо, приготвен от прясно смлени зърна, тогава е разумно веднага да купите кафеварки с кафемелачка.

Какво определя вкуса и в коя кафеварка кафето е по-вкусно

Днес се продават голямо разнообразие от капкови модели, но вкусът на приготвеното кафе във всеки от тях ще бъде приблизително еднакъв. Това се дължи на факта, че с метода на филтриране на варенето е почти невъзможно да се промени вкусът на напитката с помощта на техническо оборудване. Тоест вкусът на кафето ще зависи от това какъв вид смлени зърна използвате и колко сте сложили в кафеварката.

Много евтини модели на безскрупулни производители обаче имат твърде малко или криво отделение за смлени зърна. Също така, някои кафеварки от бюджетен клас може да са неправилно оборудвани с изпускателна тръба за вода и захранваща тръба или да имат твърде тесен отвор в чучура на подаващата дюза. Поради такива грешки на производителя, водата постъпва във филтъра със смлени зърна неравномерно по площта. В резултат не се използва цялото кафе в устройството. Самата напитка се оказва по-малко наситена и не е силна.

Най-вкусното кафе се получава чрез използване на прясно смлени зърна. Ето защо се препоръчва да избирате кафеварки с кафемелачка. Смилането на зърната непосредствено преди варенето на кафе значително подобрява вкуса.

Колкото по-фино е смилането, толкова повече кафе в раздела и по-малко разлив на вода, толкова по-богата и по-силна ще бъде напитката. Колкото по-грубо е смилането, толкова по-малки са зърната и колкото повече се разлива вода, толкова по-тънки и леки са.

Най-добрите автоматични машини за капково кафе

1

Philips HD7767 смилане и варене

Philips HD7767 смилане и варене

Оценка:5,0

 • капково
 • за пълнозърнесто и смляно кафе
 • мелница с регулиране на смилането
 • контрол на силата на кафето
 • изключване, когато не се използва

Средна цена: 10 900 руб

Хубава капкова кафе машина за вкъщи. Подходящ за любителите на истински американо, направен от кафе на зърна.Машината ще изисква минимална човешка намеса при приготвянето на кафена напитка. Зърната се изсипват в горния бункер, откъдето отиват до мелницата за кафе на воденични камъни. Пълна стомна се приготвя за 10 минути. Можете да разчитате на топла напитка в рамките на 2 часа след като е готова. 2 години гаранция.

Резервоар за вода 1,2 литра. Това е достатъчно за 10 чаши готово кафе Американо.

Контейнер за боб 350 гр.

Характеристика:

 • представителен дизайн - комбинация от черно и металик;
 • висока мощност - 1000 W;
 • работи както със смляно кафе, така и със зърна;
 • Aroma twister функция за по-богат вкус;
 • 9 градуса смилане на кафе;
 • има настройка на крепостта;
 • воденичните камъни на кафемелачката не са керамични, а стоманени, което значително увеличава ресурса на оборудването;
 • специална дюза вътре в каната осигурява оптималната сила на напитката;
 • части могат да се мият в съдомиялна машина.

Недостатъците на потребителите са шум и липса на таймер. Това обаче не е толкова важно, когато се използва у дома, в офиса, презентации и конференции.

2

Kitfort KT-720

Kitfort KT-720

Оценка:4,9

 • капково
 • за пълнозърнесто и смляно кафе
 • мелница с регулиране на смилането
 • контрол на силата на кафето
 • настройка на началното време

Средна цена: 11 190 руб

Капеща кафе машина. Както и в предишния, той приготвя кафе с натискане на един бутон. За разлика от предишния модел, Kitfort има отложен стартиращ таймер. Вечерта можете да напълните зърната, да зададете часа, а на сутринта интелигентна кола ще ви събуди със звуков сигнал, че ароматен американо е готов. Резервоар от един и половина литра ще ви позволи да приготвите кафе за 12 души наведнъж.

Един цикъл на приготвяне на кафе изразходва цялата вода в резервоара. Затова налейте в резервоара толкова вода, колкото искате за питие.

Характеристика:

 • функция за контрол на силата на кафето в девет режима;
 • Висока мощност - 1050 W;
 • Зърнен бункер за 200 гр;
 • възможност за регулиране на броя на чашите;
 • в края на процеса на приготвяне на кафе оборудването преминава в режим на отопление;
 • изключително лесно управление с два бутона;
 • резервоарът за вода не може да бъде отстранен, в противен случай е много удобно да почистите оборудването.

Няма подвижна тава за капки. Можете да разчитате на топло кафе само в рамките на половин час след като е готово. Ако имате нужда от кафе машина, която поддържа температурата в продължение на два часа, трябва да обърнете внимание на предишния модел.

3

Kitfort KT-705

Kitfort KT-705

Оценка:4,8

 • капково
 • за смляно кафе
 • мелничка за кафе
 • настройка на началното време
 • изключване, когато не се използва

Средна цена: 9 010 руб

Кафе машината от известната руска марка Kitfort е оборудвана с функция за отложен старт. Както при предишния модел, резервоарът за вода не може да се сваля. Пълненето се извършва с кана през отвора отгоре под капака. Обемът на резервоара за вода е 1,5 литра. След като използвате оборудването за известно време, червен мигащ фар ще ви напомни да премахнете котлен камък.

Характеристика:

 • консумира вода от резервоара според зададения брой чаши;
 • Висока мощност - 1000 W;
 • избор на една от деветте степени на смилане на зърната;
 • вече смляно кафе може да се излее в машината;
 • налични са три стойности за регулиране на якостта;
 • специален затвор спира доставката на кафе, когато извадите тенджерата за кафе;
 • отопляемата зона автоматично ще се изключи след 2 часа.

Трябва да сте подготвени за факта, че кафемелачката със стоманени воденични камъни мели доста силно и доста грубо.

Най-добрите машини за капково кафе

1

Ежедневна колекция на Philips HD7434

Ежедневна колекция на Philips HD7434

Оценка:5,0

 • капково
 • за смляно кафе
 • постоянен / еднократен филтър
 • пластмасов калъф

Средна цена: 2 990 руб

Отличен вариант за машина за капково кафе за тези, които ценят качеството и компактността. Водата с температура около 90º преминава през отделението за кафе и се влива в резервоара, като го пълни напълно за около 10 минути. Благодарение на намалената мощност до 700 W, кафето се приготвя малко по-бавно, като по този начин увеличава екстракта си.

Характеристика:

 • компактна кафеварка ще намери място във всяка кухненска част;
 • използва се технологията Aroma Twister, която осигурява страхотен вкус на напитката;
 • удобен индикатор за нивото на пълнене на резервоара с чиста вода;
 • в комплект с найлонов филтър за многократна употреба.

Според прегледите, Американо в тази кафеварка, когато използва висококачествено кафе, се оказва божествен. Устройството може да работи дълго време и при голямо натоварване.

2

REDMOND RCM-1510

REDMOND RCM-1510

Оценка:4,9

 • капково
 • за смляно кафе
 • настройка на началното време
 • изключване, когато не се използва
 • дисплей

Средна цена: 3 354 руб

Високотехнологичната машина за капково кафе ще приготви няколко порции филтрирано кафе и ще увеличи максимално невероятния вкус. Оборудван с много полезни функции, които правят устройството по-лесно за използване. Устройството е оборудвано с найлонов филтър за многократна употреба. Вместо това е възможно да използвате хартиени филтри за еднократна употреба.

Характеристика:

 • голям обем на кана - 1,5 литра;
 • Висока мощност - 900 W;
 • функция за автоматично изключване след 40 минути;
 • кана е направена от топлоустойчиво стъкло;
 • вграденият таймер ви позволява да пиете кафе веднага след събуждане;
 • настройките на параметрите се показват на дисплея, но без подсветка.

За съжаление, миризмата на пластмаса не се измива напълно през първите 2-3 писти. Това, на пръв поглед, „дреболия“ значително влошава вкуса на напитката. Тези, които се стремят към идеала, трябва да разгледат по-отблизо по-скъпия модел, който е на първо място в рейтинга.

3

Bosch TKA 3A031 / 3A034

Bosch TKA 3A031 / 3A034

Оценка:4,8

 • капково
 • за смляно кафе
 • изключване, когато не се използва
 • пластмасов калъф

Средна цена: 3 140 руб

Устройството принадлежи към началния клас домакински филтърни кафеварки за приготвяне на класически американо. Няма таймери и регулатори като REDMOND RCM-1510, но силата може да се регулира чрез различно смилане на кафе. Филтрите за тази кафеварка са за еднократна употреба или за многократна употреба и се продават отделно. Не мирише на китайски платиман!

Каничка за 10 чаши.

Характеристика:

 • голяма прозрачна тенджера за кафе, която стои върху загрята печка;
 • полезна функция за автоматично изключване за забравящи любители на кафе;
 • мощен нагревател на потока 1100 W задвижва до 100 ml вода в минута;
 • висококачествените компоненти гарантират продължителна експлоатация;

Кафемашината ще се хареса на тези, които искат да пият горещо кафе с приятели, като го наливат в чаши от удобна кана.

4

Kitfort KT-719

Kitfort KT-719

Оценка:4,7

 • капково
 • за смляно кафе
 • настройка на началното време
 • изключване, когато не се използва
 • постоянен / еднократен филтър

Средна цена: 2 315 рубли

Компактен и лесен за използване, кафеварката ще се включи сутрин в програмирания час. Ако искате да лежите по-дълго в леглото, топла напитка в красива тенджера за кафе ще изчака сисито 40 минути.

Характеристика:

 • наличието на удобен дисплей с подсветка;
 • функция на забавено приготвяне на кафе;
 • голям обем приготвена напитка ще ви позволи бързо да приготвите кафе за цялото семейство;
 • автоматично изключване, когато не се използва.

За относително ниска цена американският любовник получава на разположение красива кафеварка с широка функционалност. Вкусът и силата на напитката ще зависят от вида кафе и размера на смилането.

5

Redmond RCM-M1507

Redmond RCM-M1507

Оценка:4,6

 • капково
 • за смляно кафе
 • изключване, когато не се използва
 • постоянен / еднократен филтър
 • пластмасов калъф

Средна цена: 1 739 руб

Евтин капков модел. За разлика от предишния модел, това устройство има минимум „екстри“. Вместо това производителят предлага една от най-компактните машини за капково кафе, която е много по-малка от конкурентите със същата работна обемност и производителност.

Характеристика:

 • специален прозорец в резервоара за наблюдение на нивото на водата;
 • включен филтър за многократна употреба (можете да използвате еднократен);
 • кафето се вари много бързо;
 • за измиване се отстранява не само филтърът, но и купата за него.

Въпреки стилния външен вид на скъпо оборудване, това устройство със сигурност е далеч от функционалността на Philips HD7434 Daily Collection. Цената обаче е добра, материалите са с високо качество, а кафето е вкусно.

6

VITEK VT-1503

VITEK VT-1503

Оценка:4,5

 • капково
 • за смляно кафе
 • пластмасов калъф

Средна цена: 1 730 руб

Малкото устройство може да приготви кафе на 12 малки порции или 6 големи чаши за 20 секунди. Това е достатъчно за използване на кафеварката в офиса или у дома. Естетично проектираният корпус от неръждаема стомана и пластмаса хармонично ще се впише в модерния интериор.

Характеристика;

 • незалепващо покритие на нагревателя удължава трайността на устройството;
 • изобщо не е шумно по време на работа;
 • удобна функция за автоматично загряване;
 • системата против капене няма да остави останалата част от напитката да се разлее на масата.

Този модел силно липсва функция за автоматично изключване, като например Bosch TKA 3A034. Препоръчва се кафевата машина да работи без кафе през първите три започвания, за да се отървете от пластмасовата миризма.

7

Maxwell MW-1650

Maxwell MW-1650

Оценка:4,4

 • капково
 • за смляно кафе
 • изключване, когато не се използва
 • постоянен филтър
 • пластмасов калъф

Средна цена: 1 190 руб

Моделът привлича предимно със своята цена и компактност. За скромни пари потребителят получава апарат, който ще приготви класически американо за няколко секунди. Кафеварката е оборудвана с многократно миещ се найлонов филтър. Ако е необходимо, еднократните ще свършат работа.

Характеристика:

 • наличието на автонагревателна плоча;
 • колбата е изработена от трайно топлоустойчиво стъкло;
 • бързо се разглобява и лесно се почиства;
 • слабата миризма на пластмаса бързо изчезва след едно бягане без кафе.

Съдейки по отзивите, в тази ценова категория е малко вероятно да бъде възможно да се намери най-добрата кафеварка. Някои потребители успешно използват тази кафеварка и за приготвяне на чай.

Хареса ли ви статията? За да споделите с приятели:
Добави коментар

;-) :| : х : усукана: : Усмихни се: : shock: : sad: : roll: : razz: : oops: : o : mrgreen: : хаха: : idea: : grin: : evil: : cry: : готино: : стрелка: :???: :?: :!:

Битова техника

За кухня

Аудио