13 най-добри триони за дърво

най-добрите триони за дърво
Изборът на инструменти в минимален комплект рядко заобикаля ножовка за дърво. Този обзор на най-добрите триони за дърво през 2021 г. ще бъде строго практически. За опитни майстори обикновено са необходими няколко вида този инструмент. За тези, които работят с дърво, е достатъчен универсален трион със сменяеми остриета.

Кой производител е най-добрият?

Днес можете да си купите ножовка за дърво без много караница, пазарът предлага от супер скъпи маркови устройства до триони за еднократна употреба от стоманена ламарина. Относително лесно е да се разбере този сорт, ако се съсредоточите върху инструмента на онези производители, които не се страхуват да поставят името си върху режещия диск. Сред тях заслужава да се отбележи:

 1. БРУТНО Е германска марка професионални инструменти. Съвременни разработки и перфектно качество;
 2. ИЖСТАЛ - руски производител на ръчни и електроинструменти с големи традиции и усъвършенствана технология;
 3. ENCOR - младото поколение на домашен инструмент, фокусиран върху използването на най-новите технологии;
 4. VIRA - ново поколение европейско качество;
 5. СТЕНЛИ - европейска марка за потребители и професионалисти;
 6. Годни Е финландски производител на инструменти и аксесоари.

Закупувайки продукти от тези компании, можете да сте сигурни, че този инструмент ще продължи дълго време.

Как да изберем добър трион за дърво

Както в ежедневието, така и в производството, целта на ножовката за дърво е да работи с дърво. Това може да бъде и бар, и дъска, и дървена подплата, или може би работа по грижите за градината, където също е необходим остър трион. Възможно е обаче да има и други произведения, например подготовка на дърва за огрев или изработване на художествени рамки за картини, тук също са необходими триони, но различни по характеристики и предназначение.

Назначаване. Този критерий обикновено е посочен в описанието на продукта. Въпреки това, за опитен майстор, в зависимост от вида на острието, формата на зъбите, вида на заточване и дизайна на дръжката, е доста лесно да се определи целта:

 • Общо предназначение за прости работни места;
 • Трион за груба работа;
 • Трион за прецизно рязане;
 • Трион за напречно рязане на дърво;
 • Ножовка за надлъжно разтваряне;
 • Градински трион;
 • Туристическа или специална трион.

Дължина и размери. Класификацията на размерите на триона се счита за една от най-информативните за избор на ножовка. Когато работите с този инструмент в един проход, дължината на острието трябва да припокрива поне два пъти размера на детайла, който се реже. И ако е така, тогава дължината от 30 см е подходяща за обикновена домакинска работа и градинарство. Стандартните остриета от 450-500 мм са по-подходящи за универсални модели, тъй като те могат да работят с повечето дървен материал, от валяк до греди.

За рязане на материал с дебелина над 300 мм е по-добре да имате не ножовка, а двуръчен трион. Повечето дърводелски работи се извършват с триони между 450-500 мм. За високо прецизна дърводелска работа вече ще ви е необходим цял арсенал, вариращ от плитък трион с подложка и завършващ с тънък носен трион.

Размерът и формата на зъбите. Рязането на дърво с ножовка се извършва, докато трионът се движи - зъбите, преминаващи по повърхността на дървото, захапват в него и избират изрязването отново и отново. Ефективността на тази работа зависи от няколко фактора:

 • Форма на зъба;
 • Брой зъби;
 • Тяхната острота и качество на заточване;
 • Ширината на стъпката за развод.

За груби материали, където точността не е толкова важна, са необходими големи зъби, за да се увеличи скоростта на рязане. За работа в строителството обикновено се използват триони с триъгълен зъб - те дават равномерно и спретнато рязане. За надлъжно рязане ъгълът на наклона на зъба се измества напред, а за прецизно изрязване ножовките имат много малки зъби без развод.

Броят на зъбите се определя от специален TPI коефициент. Това е броят на зъбите на инч режеща повърхност.

Съвет: По-добре е да изберете триони с големи, средни и малки зъби за домашна работилница. Това ще обхване почти целия набор от селскостопански дейности.

Повечето модели на пазара днес имат класически равнобедрени триъгълни зъби. Те осигуряват лесна и равномерна кройка. Така нареченият „американски“ зъб със сложна форма се среща главно в професионалните версии на инструмента. Факт е, че за да го изострите, трябва да имате определени умения и обикновен файл тук няма.

Разлики в зъбите във външния вид, вида на заточване и степента на развод

Днес технологиите за обработка на метали направиха възможно създаването на триони със закалени фрези. Преди това цялото острие беше закалено, днес повечето производители предлагат остриета само с втвърдяване с режещ ръб. От една страна, това направи производството по-евтино, от друга, режещият диск стана по-тънък, което улесни работата с дърво.

За разлика от конвенционалния метал с щанцоващи зъби, триони със закалени зъби преминават през процеса на рязане и заточване на зъбите. Повечето маркови триони днес са заточени по този начин, с висока точност и гаранция за острота на режещия ръб. Но обикновените щамповани платна не само ще трябва да се редактират с файл, но и да се свържат след 1-2 седмици работа.

Дизайн на дръжката. За работещ инструмент дръжката винаги е била специална част. Нищо чудно, че майсторите се опитаха да поставят дръжката "под ръката си". Компютърната технология направи възможно да се направи удобна ергономична форма на дръжката. За този елемент днес се използва висококачествена пластмаса с гумирана част - дръжката се побира удобно в ръката, по време на работа ви позволява да заемете всяка позиция на хващане на дланите и пръстите, без да губите контрол.

Има два основни типа дръжки за триони:

 • Обратим универсален за подмяна на режещи остриета;
 • Класически - като има само едно платно за работа.

Най-добрите ръчни триони за дърво

Този раздел съдържа модели на универсални триони за домашна и професионална употреба. Обикновено тези триони се използват за повечето работи, те се използват при ремонтни и строителни работи, както и при поддръжка на градини.

1

Брутна пирания 24111 400 мм

Брутна пирана

Оценка: 5,0

Средна цена 1098 рубли

Надежден и остър ножовка за дърво от висококачествена стомана. Отбелязвайки 52 HRc, зъбите се втвърдяват многократно до 66 HRc. Класически зъби с триъгълно лазерно изрязване.

Клас на острието: SK5

Кръг на зъбите: 11-12 TPI

Възможно е да се обработват: ламинат, ПДЧ, ПДЧ, MDF, дърво.

Дължината на острието, в зависимост от модела, е от 400 до 550 мм. Пластмасова дръжка с гумена вложка. Платното е покрито със слой от специално тефлоново покритие. Работата върви лесно, без много усилия. Заточването е достатъчно при рационална употреба за 2-3 години.

Положителната страна - лесно и плавно рязане на острието, лесно плъзгане по сурово дърво благодарение на тефлоновото покритие. Отлично качество на работа.

2

Армеро A531 / 400

Армеро A531 / 400

Оценка: 4,9

Средна цена 690 рубли

Ножовка за дърво с широко острие и средни зъби (9 зъба на инч). Острието е направено от инструментална стомана SK5. Многоетапно втвърдяване, лазерно заточване в 3 равнини на рязане.

Проектиран както за домакинство, така и за професионална употреба. Платното има слот за лесно съхранение и закрепване на гумена лента по време на продължителна работа. Удобна дръжка от устойчива пластмаса с гумена вложка. Монтаж с три болта.Дължината е 400 мм, което дава възможност за работа с големи детайли. Удобен е както за работа с мека дървесина, така и с твърда. По време на работа оставя прави ръбове.

3

Градински трион SAMURAI W-330

Градински трион SAMURAI W-330

Експертна оценка: 5,0

Средна цена 1400 рубли

Надежден и качествен ножовка за градинарство. В идеалния случай триони стволове на дървета, дебели клони, храсти. Извита форма за по-лесно и бързо рязане. Дръжката е изработена от дърво, има и пластмасови и гумени дръжки. С пластмасова дръжка, модел SAMURAI C-330.

Втвърдени зъби. Страна на произход - Япония. Трионът не пружинира и не се огъва.

TPI - 4 зъба на инч.

Дължина на острието 330 мм.

 • Дължина: 520 мм
 • Ширина: 120 мм
 • Височина: 50 мм
4

Bahco ProfCut PC-22-File-U7

Bahco ProfCut PC-19-File-U7

Оценка: 4,9

Средна цена 1942 рубли

Подписният стил на Bahco се вижда веднага - ясен, уникален профил на зъбите и безупречно заточване на инструмента. Този трион принадлежи към категорията на професионален инструмент.

Проектиран да издържа на тежки условия, трионът има още едно уникално свойство - може да бъде заточен отново. Дължината на острието е 475 мм, при работа с него няма проблеми, той се справя добре с твърди видове като кедър и дъб, да не говорим за бор или елха. Дръжка с традиционна форма с маркираща геометрия. Самата дръжка е двукомпонентна - пластмаса с гумирано покритие.

Кройката има отличен ръб, зъбите не разкъсват влакната, благодарение на специалното заточване. Трионът не се страхува от завои, той винаги приема първоначалната си форма.

5

Ножовка за дърво 500 mm BISON EXPERT 15071-50

Bison Expert

Експертна оценка: 5,0

Средна цена 363 рубли

Добър трион за дърво на първо ниво за тези, които няма да режат кубични метри дърва за огрев и да правят художествени мебели. Удобната и издръжлива дръжка, изработена от трайна пластмаса, придава малко старомоден вид, но това е само на пръв поглед.

Трионът има закалено метално острие със специално закалени зъби. Комплектът от зъби е класически. Равностранни зъби с двустранно заточване. Широкото острие позволява лесно боравене с дебели материали. Самият трион поддържа равномерно рязане, не пружинира, не се огъва.

Основното приложение е строително-ремонтни работи, поддържане на градината. Плюс подходящото качество на продукта. Минус, слабо оборудване - опаковки за триони и хартия.

6

Stanley JET CUT FINE 450MM 2-15-595

Stanley JET CUT FINE 450MM 2-15-595

Оценка: 4,9

Средна цена 1280 рубли

Удобен и лесен за работа с дължина на острието 450 мм. Висококачествено стоманено острие със закалени зъби в класическа форма. Трионът с универсална посока е предназначен както за надлъжно, така и за напречно рязане на иглолистна и широколистна дървесина.

Размерът на зъбите е малък и среден, благодарение на което трионът лесно се справя с изрязването на надлъжната посока. При напречно рязане ръбовете остават дори без скъсани влакна. 11 зъба на 1 инч. Стандартна ергономична дръжка с мека гумена вложка. Фиксиране с три болта. Положителната страна е лесното и плавно рязане, много рязкото лазерно заточване.

7

Vira 800 240 400 mm за сурово дърво

Vira 800 240 400 mm за сурово дърво

Оценка: 4,8

Средна цена 500 RUB

Прост, но надежден ножовка с право зъбче за рязане на сурова дървесина. Основната цел е универсална за напречно рязане на дърво. Комплектът зъби е стандартен, геометрията на заточването е тристранна.

Дължина на острието 400 мм. Дръжката е изработена от устойчива на удар пластмаса в ергономична форма. Стандартно закрепване с три болта.

Размерът на зъбите е среден - 7 на един инч.

Положителната страна на инструмента е надеждността и качеството на метала. Острието е направено от стомана Mn65. Твърдост 50-56 HRC. Дължина на острието от 400 мм е достатъчна за градинарство.

Носови триони за дърво

Малко странният външен вид на този тип ножовка изобщо не влияе на ефективността и качеството на работата. Характеристика на този тип е способността да се работи както в градината при резитба на дървета, така и при дърводобив.

1

Bahco "ERGO"

Носови трион Bahco ERGO

Оценка: 4,9

Средна цена 1952 руб

Добър средно голям носови трион за домашна употреба. Традициите на европейски инструмент от този тип са въплътени - лека тръбна рамка и дръжка със защита на пръстите.

Лентата за трион е направена от инструментална стомана.За разлика от други видове ножовки, използването при подрязване на дървета също повлия на факта, че острието е покрито със защитен слой срещу корозия. Това копие принадлежи на професионален инструмент. Напрежението е с винт на дръжката, което е много по-добре от затягането. Максималната сила на опън е 120 кг. Дължина на острието 53см.

2

Fiskars 1000615 (124810)

Ножовка за нос Fiskars 1000615 (124810)

Оценка: 4,7

Средна цена 1319 рубли

Видял първокласно качество от финландската компания Fiskars. Дългата дължина е предназначена за широк спектър от приложения, включително твърдо градинарство. Въпреки впечатляващите си размери, той има ниско тегло от само 770 грама.

Забележителна е и формата на зъбите - използването на т. Нар. „Кремълски“ зъб, когато малки зъби се комбинират 2 в едно, с дълбока прорез. Ергономична дръжка с гумени вложки. Предимството на инструмента е неговото отлично качество и лекота на работа.

3

Зъб гребло STANLEY 1-15-379 530 мм

Лентова ножовка STANLEY Pro Fleam Tooth 1-15-453

Оценка: 4,8

Средна цена 560 рубли

Голям лък трион за частна къща. Внушителният размер от 640 мм значително разширява обхвата на приложения. Острие от инструментална стомана, опъването на рамката се извършва чрез извиване на дръжката.

Дължина на острието 530 мм.

Дръжката е снабдена с предпазител за пръсти с гумирана част за удобен захват. Режещ ръб - закалени "американски" профилни зъби. Проектиран за работа със сурово дърво, той перфектно осигурява както напречни, така и надлъжни срезове. Нарязва клони, клонки добре.

4

GRINDA за дърво, 530 мм / 21

GRINDA за дърво, 530 мм 21

Оценка: 4,6

Средна цена 276 рубли

Малък лък трион за работа в затворени пространства. Всъщност това е незаменим ножовка за градинарство от стълби.

Острие от инструментална стомана. Напрежението се извършва от лост на дръжката. Дръжката е защитена с допълнителна защита. Втвърдени зъби, правилна форма. Положителната страна е висококачественото заточване на циркулярния диск.

ТОП триони с подложка

За да се получи идеално равномерно рязане, в дърводелските и дърводелските триони се използват специални видове ножовки. Днес този тип е представен от триони, на платната на които е монтиран подсилващ профил - подложка. Поради това по време на работа платното остава възможно най-плоско, не се огъва.

1

BAHCO NP-12-TEN

BAHCO NP-12-TEN

Оценка: 4,9

Средна цена 1110 рубли

Малък инструмент за довършителни работи на детайли, при които се изисква особено гладко нарязване. Дължината на острието е 300 мм, което е достатъчно за работа с малки по размер детайли и средни детайли. Дръжката е едно парче, не се отделя. Зъбите са втвърдени, формата е универсална както за надлъжно, така и за напречно изрязване.

Подложката е от отделна метална плоча, закрепена с двойно кримпване. Трионът е предназначен както за професионална, така и за домашна употреба. Втвърденият режещ ръб не изисква заточване.

2

STAYER 15395-35 350 мм

Ножовка STAYER 15395-35 350 мм с подложка

Оценка: 4,8

Средна цена 445 рубли

Obolka видя за дърво в корпоративния стил на Stayer. Трион с дължина 350 мм. Дръжката е стандартна за всички триони STAYER - удароустойчива пластмаса с гумена подложка. Острието е с болтове. Острието има универсален тип закалени зъби. Лазерно заточване. Кръг на зъбите 12.

Този трион не изисква много усилия за работа - той се справя много добре както с иглолистна, така и с твърда дървесина. Подложката е стандартна с кримпване по цялата дължина. Трионът не се страхува от огъване както в надлъжна, така и в напречна посока. Плюс пълният комплект включва пластмасова кутия за митра.

3

ZUBR Expert 15397 400 мм

ZUBR Expert 15397 400 мм с подложка

Оценка: 4,7

Средна цена 508 рубли

Заслужава да се отбележи, че Китай също може да бъде приятна изненада. Bison Expert си струва да обърнете внимание. Първо, това е острие с инструментална стомана с дължина 400 мм.

На второ място - удобна дръжка от устойчива на удар пластмаса с гумени подложки и изрези за пръсти. Закрепването на дръжката с острието е стандартно с болтове. Закалени зъби с стъпка 12 мм. Трионът работи свободно както със сухи, така и с прясно нарязани детайли. Притежава лесно гладко движение и издръжливост на острието.

Видео инструкция как да изберем

Хареса ли ви статията? За да споделите с приятели:
Добави коментар

;-) :| : х : усукана: : Усмихни се: : shock: : sad: : roll: : razz: : oops: : o : mrgreen: : хаха: : idea: : grin: : evil: : cry: : готино: : стрелка: :???: :?: :!:

Битова техника

За кухня

Аудио