ТОП 10 Най-добри полуавтомати за заваряване за дома и гаража

Най-добрата полуавтоматична машина за заваряване

Добрата полуавтоматична заваръчна машина е универсален блок, способен да решава широк спектър от задачи за свързване на метали с помощта на пълнителна тел и защитен газ (MIG / MAG). Когато се използва флюс сърцевина (флюс сърцевина) тел, те правят без него. Почти всички полуавтомати работят в режим на ръчно дъгово заваряване с покрити електроди (ММА). В допълнение към своята гъвкавост, те се отличават с висока производителност, способност да образуват дълги непрекъснати шевове, които изискват минимална последваща обработка. Помислете кое полуавтомат да изберете за помощно стопанство, малко производство, гараж, сервиз и строителна площадка.

Отидете направо към рейтинга на полуавтоматичните машини =>

Как да изберем добра полуавтоматична машина за заваряване

Полуавтоматична машина за заваряване получи името си от автоматичния пълнителен проводник и механизма за подаване на защитен газ. Натискането на спусъка на горелката стартира миниатюрния електродвигател, в резултат на което размотачът подава проводника с постоянна скорост през металния канал към зоната на заваряване. Успоредно с това се задейства клапан, който подава аргон, въглероден диоксид или тяхната смес към заваръчната вана. Скоростите на подаване на газ и тел са регулируеми.

Какво може да се готви с полуавтомат? Полуавтоматичната инверторна машина ви позволява да заварявате дебели метали, чугун, алуминий, неръждаема стомана, листови материали. Шевът практически не се нуждае от обработка - образуването на шлака е минимално. Също така, непрекъснатото и равномерно подаване на електродния проводник ускорява процеса на съединяване на метали, ви позволява да прилагате дълги непрекъснати шевове. За заваръчни огради и некритични изделия от черни метали би било по-целесъобразно да се избере инвертор MMA (за ръчно дъгово заваряване).

Почти всички заваръчни инвертори позволяват заваряване с конвенционален стопяем електрод или тел с сърцевина - неговото специално покритие предпазва заваръчния басейн от взаимодействие с въздуха.

Мощност. Определя производителността на заваряване, максималната дебелина на заварения метал. Посочено в kW. Ефективната мощност винаги е по-ниска от консумираната мощност - част от електрическата енергия се преобразува в топлина.

За домашна употреба устройството е достатъчно мощност от 3 kW. Това е достатъчно за заваряване на некритични конструкции от профил с дебелина до 2,5 мм, ремонт на резервоар или дъното на автомобил. Ако работите с по-дебели метали - 4 мм, вземете устройството мощност 3-5 kW... За топене на дебелостенни продукти (около 6-10 мм) е необходимо устройство с мощност 6-8 kW и повече.

Заваръчен ток.Определя максималната дебелина на заварявания материал. Ако не е достатъчно, шевът ще остане на повърхността на частите, които ще се съединят, лесно ще се повреди. В момента (приблизителни данни):

 • 110-120 A можете да работите с тел с напречно сечение от 0,6-0,8 мм и да заварявате метал с дебелина до 2,5 мм;
 • 120-160 А - диаметърът на проводника е 1 mm, дебелината на заварения метал е до 4 mm;
 • 160-200 А части с напречно сечение до 4-5 mm се заваряват с помощта на тел с диаметър 1,2 mm.

Обърнете внимание на минималния заваръчен ток. Важно е при работа с тънки ламарини, малки части.

Настояща регулация. Копчето на регулатора променя силата на тока, за да адаптира параметрите на електрическата дъга към характеристиките на детайлите. Превключвателите са регулируеми на стъпки - всяка стъпка добавя или намалява индикатора с няколко (50-10 A) или плавно - на стъпки от 1 или по-малко ампера. За висока точност и яснота си струва да закупите модели с цифрова индикация на силата на тока.

Волтаж. За частния сектор е важен индикаторът на мрежовото напрежение.При стандартна стойност от около 220 V, тя често пада под 200 и дори 180 V. При избора вземете предвид отдалечеността на къщата или гаража от трансформатора, от който се доставя електричество към вашия обект. Ако напрежението в мрежата е твърде ниско, вземете устройство, което може да стабилизира този индикатор. Не се доверявайте на производители, които гарантират отлично представяне на евтино заваряване при 160 и дори 140 V.

Лекотата на удряне на дъгата, особено от начинаещи, и нейната еластичност зависят от напрежението на празен ход. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-евтино е устройството.

Други точки. Когато избирате добро полуавтоматично устройство, погледнете параметъра на продължителността на включването (DC). При домакинските уреди той рядко надхвърля 30-40% в режим MIG / MAG и това е нормално. Това означава, че след 3-4 минути работа при пиков ток, устройството трябва да се охлади съответно за 7 или 6 минути. За къща и гараж това е достатъчно, но за производствена единица PV трябва да бъде от 60%. За ММА режим цифрата може да е по-висока.

Препоръчително е да закупите полуавтомат със затворена подаваща тел, вместо да дърпате, защита от късо съединение.

Коя полуавтоматична машина за заваряване да изберете

За спомагателна ферма, гараж и лятна вила е достатъчен апарат с мощност около 3 kW с максимален заваръчен ток 120-160 А. Изберете минималната стойност въз основа на дебелината на метала, който ще се заварява. PV е 30-40%. Важно е да се работи с понижения на напрежението до 200-190 V.

За гараж, малка работилница с търговско пристрастие или сервиз купете 4-5 kW заваряване с пиков ток 160-200 A, минимум 10 A и работен цикъл 60-70%. Необходим е съединител за свързване на държач на електрод за ръчно дъгово заваряване с консумативи електроди.

За професионални нужди се нуждаете от мощно и скъпо устройство със сила на тока над 200 A, време за изпълнение от 80%, за предпочитане с течно охлаждане. Мощността може да достигне 7-8 kW или повече. Необходима е поддръжка на ММА и евро конектор.

Диаметър на проводника и сила на тока

Метален слой, мм Ток, A D тел, мм
0,5-1 10-30 0,6
1,2-2 45-100 0,8
2,5-4 120-200 1-1,2
5-8 150-350 1,6
9-20 300-500 1,6

Изборът на подходящия защитен газ

За защита на заваръчния басейн от атмосферни газове се използват инертни газове (аргон), въглероден диоксид или тяхната смес - разтопеният метал не взаимодейства с тях. Захранва се от газова бутилка, свързана към горелката. Газът се избира въз основа на условията на заваряване:

 • Въглероден двуокис - евтин, подходящ за некритични фуги, които няма да изпитат значителни натоварвания, заваряване на тънки черни метали с дебелина около 1 mm. При работа пръски се разпръскват, шевът се оказва "стотинка", а не естетически.
 • Аргон - скъп газ за заваряване на легирани и неръждаеми стомани, титан, алуминий, мед, сплави на тяхна основа.
 • Смес от въглероден диоксид и аргон (обикновено в съотношение 1 към 5) - Осигурява мека и стабилна дъга, гладка, красива връзка, която не изисква последваща обработка, намалява разпръскването на метал. Подходящ за обработка на легирани и високовъглеродни стомани.
За работа без защитен газ се използва скъпа тел с пулверизирана тел, вътре в която има поток. Чрез топене с дъга, той предпазва заваръчния басейн от атмосферни газове.

Най-добрите заваръчни полуавтомати MIG / MAG, MMA

Газозащитни и ръчни заваръчни устройства с консумативи електроди.

1

Aurora OVERMAN 205 (MIG / MAG, MMA)

Aurora OVERMAN 205 (MIG / MAG, MMA)

Оценка:5,0

 • заваръчен инвертор
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 180 A (MMA), 200 A (MIG / MAG)
 • мощност: 8 kVA

Средна цена: 36 100 рубли

Лека полуавтоматична машина за заваряване с възможност за заваряване с пръчични електроди. Работи със самозащитен тел с пулверизирана тел. С ток до 200 A и мощност до 8 kW той ще се превърне в надежден помощник в гараж или производствен цех със значителен обем работа. Той се е доказал отлично при заваряване на алуминий - подходящ за автосервизи и сервизи. Дългото време за включване се осигурява от актуализирана охладителна система, базирана на четири радиатора.За работа при ниски температури е предвидено гнездо за свързване на отоплението на редуктора. Устройството се страхува от падане на напрежението до 160-140 V.

Характеристика:

 • регулатор на ток и напрежение;
 • контрол на индуктивността;
 • опция за отопление на редуктора;
 • промяна на полярността на корпуса.

2

Svarog REAL MIG 200 (N24002N) (MIG / MAG, MMA)

Svarog REAL MIG 200 (N24002N) (MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,9

 • заваръчен инвертор
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 160 A (MMA), 200 A (MIG / MAG)
 • мощност: 7,70 kVA

Средна цена: 32 580 руб

Усъвършенствана единица за битови и промишлени цели. Факелът е снабден с кука, която щраква върху почти всичко. Предният панел съдържа регулатори: напрежение в режим MIG, скорост на подаване на проводника, индуктивност (дъгова горелка). Последният вариант стабилизира дъгата, елиминира увисването при заваряване на тънки метали. За режим ММА има регулатор на тока в диапазона 10-160 А. Под капака на корпуса има таблица с препоръчителните режими на заваряване: съответствие на тока, дебелината на метала и телта / електрода.
Характеристика:

 • заваряване на алуминий;
 • работа с флюсова сърцевина;
 • доизгаряне на жицата;
 • много регулатори;
 • сухо движение на заваръчната тел.

3

RESANTA SAIPA-220 (MIG / MAG)

RESANTA SAIPA-220 (MIG / MAG)

Оценка:4,8

 • заваръчен инвертор
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 220 A (MIG / MAG)

Средна цена: 26 590 руб

Мощен блок за решаване на всякакви задачи за заваряване на метали в защитна газова среда. Оборудван с температурни сензори. Те наблюдават топлинния режим на трансформатора и ако температурата му се доближи до критична стойност, изключете захранването. Прегряването ще бъде уведомено от индикатор за аларма. Тялото е покрито с диелектрично съединение. Под капака му има барабан с жица, механизъм за управление на скоростта на неговото отвиване и газомер за измерване. За да увеличи работния цикъл, корпусът на трансформатора е изработен от алуминий, който перфектно провежда топлинна енергия.

Характеристика:

 • контрол на напрежението на дъгата;
 • заваряване само в режими с защитен газ;
 • предотвратява претоварване в електропреносната мрежа по време на удар на дъгата;
 • термичната защита принудително прекъсва захранването при прегряване.

4

Wester MIG 140i (MIG / MAG, MMA)

Wester MIG 140i (MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,7

 • заваръчен инвертор
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 140 A (MMA), 140 A (MIG / MAG)
 • мощност: 4,70 kW

Средна цена: 16 690 руб

Евтин полуавтоматичен тип инвертор с изходен ток 140 A за битови нужди. Работи с тел с напречно сечение 0,6-0,8 mm и заварки с пръчкови електроди с дебелина 1,6-3,2 mm. С такива параметри той заварява перфектно стомана с дебелина до 6 мм, което е напълно достатъчно за домашна употреба. Ефективното охлаждане и висококачествените компоненти осигуряват работен цикъл от 60%. Безстепенните регулатори контролират тока и скоростта на подаване на тел. Индикаторите показват захранване и прегряване.
Характеристика:

 • бързо разглобяеми кабели;
 • принудително охлаждане;
 • дълъг работен цикъл;
 • контрол на тока, напрежението, подаването на пълнителя.

5

Fubag IRMIG 180 38608.3 (MIG / MAG)

Fubag IRMIG 180 38608.3 (MIG / MAG)

Оценка:4,6

 • заваръчен инвертор
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 180 A (MIG / MAG)
 • мощност: 6,60 kVA

Средна цена: 24 220 руб

Евтиният полуавтомат с производителност от 40% в режим MMA и 25% в режим MAG ще се превърне в незаменим помощник в малка работилница, гараж и помощна ферма. Копчета за ток на ММА, скорост на подаване на захранващия проводник и напрежение за режимите MIG / MAG ви позволяват да адаптирате режима на заваряване към всеки детайл С байонетни съединители бързо свържете кабели и обратна полярност за работа с тънкостенни и дебели детайли. Жълтият индикатор ще информира за прегряването на устройството, което се наблюдава от термодатчик с микроконтролер.

Характеристика:

 • защита от претоварване;
 • безстепенни регулатори;
 • тиха работа;
 • заваряване с тел и покрити електроди;

6

STAVR SAU-200M (MIG / MAG, MMA)

STAVR SAU-200M (MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,5

 • заваръчен инвертор
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 200 A (MMA), 200 A (MIG / MAG)
 • мощност: 7.30 kW

Средна цена: 21 649 руб

ТОПът се допълва от бюджетна машина за заваряване за свързване на метали с медна тел в среда на защитни газове и покрити електроди. Електронното пълнене се основава на иновативни IGBT транзистори, които са устойчиви на претоварване и топлина. Заваръчният ток, скоростта на развиване на телта се променят от регулаторите на предната стена. Поддържа заваряване на сърцевина без защитен газ. Поддържа анти-стик, дъгова горелка и горещ старт. Подходящ за производство на малки партиди, благодарение на 60% време за включване.

Характеристика:

 • стабилност на работа с спад на напрежението до 25%;
 • заваряване с консумативи електроди и флюсова сърцевина;
 • дълго време за включване;
 • производство на базата на IGBT транзистори;
 • функции за улесняване на работата: анти слепване, дъгова горелка, горещ старт.

Рейтинг на универсални полуавтоматични машини TIG, MIG / MAG, MMA

Многофункционални полуавтоматични инвертори, които позволяват допълнително заваряване на метали с неразходни електроди в атмосфера на защитен газ или газове.

1

Fubag IRMIG 200 SYN 31447 + горелка 38443 (TIG, MIG / MAG, MMA)

Fubag IRMIG 200 SYN 31447 + горелка 38443 (TIG, MIG / MAG, MMA)

Оценка:5,0

 • заваръчен инвертор
 • аргонова дъга TIG заваряване
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 180 A (MMA), 200 A (MIG / MAG), 200 A (TIG)

Средна цена: 32 950 руб

Модернизирана версия на Fubag IRMIG 180 с три вида заваряване, увеличен пиков ток и цифров дисплей. Последният ще ви помогне да изберете режима на заваряване, който е най-подходящ за текущите условия: скоростта на размотаване на проводника (в ММА режим - заваръчен ток ), напрежението и индуктивността на дъгата се регулират. В синергичен режим можете да посочите диаметъра на проводника, вида на защитния газ. Топлоустойчивите пластмасови байонетни съединители ви позволяват бързо да обърнете полярността и да подготвите устройството за употреба. Телният размотач е предназначен за диаметри от 0,6 - 1 mm.

Характеристика:

 • синергично управление за начинаещи;
 • три режима на заваряване в едно устройство;
 • бърза и надеждна връзка;
 • опцията VRD намалява напрежението до безопасна за човека стойност в неактивно състояние.

2

Aurora SPEEDWAY 200 Synergic (TIG, MIG / MAG, MMA)

Aurora SPEEDWAY 200 Synergic (TIG, MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,9

 • заваръчен инвертор
 • аргонова дъга TIG заваряване
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 160 A (MMA), 200 A (MIG / MAG), 180 A (TIG)

Средна цена: 32 800 рубли

Професионален асистент в работилницата и на строителната площадка, което ви позволява да заварявате със самозащитен тел с пулверизиран проводник, лепилни електроди, жици MIG / MAG и негорими електроди в атмосфера на аргон. На предния панел има само едно копче, управлението е напълно синергично: избирате режима на работа и завъртате регулатора, микропроцесорът избира оперативните параметри автоматично. За професионалистите се предлагат корекции на стандартните настройки. Режимът Root е забележителен: намалява наполовина количеството пръски, стабилизира заваряването във всяко положение и практически елиминира последващата обработка на шева.

Характеристика:

 • поддръжка на технологията ROOT Low Spatters;
 • 2-тактови и 4-тактови режими на работа на горелката;
 • бърза смяна на полярността;
 • захранващ блок, базиран на IGBT технология.

3

Svarog PRO MIG 200 (N229) (TIG, MIG / MAG, MMA)

Svarog PRO MIG 200 (N229) (TIG, MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,8

 • заваръчен инвертор
 • аргонова дъга TIG заваряване
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 200 A (MMA), 200 A (MIG / MAG), 200 A (TIG)

Средна цена: 69 040 руб

Висококачествена машина за полуавтоматично заваряване в атмосфера на защитен газ, безгазов потопен сърцевинен проводник, покрити електроди и аргонова дъгова заварка. Той ще е необходим в автомобилна работилница, на строителна площадка, в малко производство. Работи с проводници с диаметър 0,6-1 мм. Налице е синергично и ръчно управление на параметрите на дъгата, функциите на празен ход на проводника и продухване на газ. Опцията Arc Force ще намали вероятността от залепване на електрода, когато метална капка се отдели или когато електродът се доближи до повърхността, която трябва да бъде заварен.

Характеристика:

 • понижаване на напрежението в отворена верига в режим на празен ход;
 • време за включване - 60%;
 • 5-годишна гаранция на производителя;
 • SMT-монтаж с електронно покритие със защитен лак;
 • синергично управление;
 • режими на горелка 2T и 4T.

4

RESANTA SAIPA-190MF (TIG, MIG / MAG, MMA)

RESANTA SAIPA-190MF (TIG, MIG / MAG, MMA)

Оценка:4,7

 • заваръчен инвертор
 • аргонова дъга TIG заваряване
 • ръчно дъгово заваряване ММА
 • полуавтоматично заваряване (MIG / MAG)
 • Макс. заваръчен ток: 190 A (MMA), 190 A (MIG / MAG), 190 A (TIG)

Средна цена: 27 690 руб

Мултифункционален инструмент със 70% работен цикъл. Неговият преден панел съдържа съединители за кабели и контроли: напрежение, скорост на подаване на тел, режим на горелка (2T / 4T) за MIG / MAG заваряване, токът се променя автоматично. За режимите TIG и MMA са налични текущ контрол и контрол на дожигането на дъгата. Горещият старт и функциите против залепване улесняват работата на начинаещи заварчици. Дизайнът на кутията изключва проникването на вертикално падащи дъждовни капки и големи предмети вътре.

Характеристика:

 • принудително изтегляне на тел;
 • защита от претоварване;
 • IGBT транзистори;
 • повишени параметри на електрическата безопасност;
 • продължителност на включване - 70%.

Оценката съдържа най-добрите полуавтомати за заваряване, способни да решават всякакви проблеми, с изключение на най-тясно специализираните, в областта на заваряването на метали в ежедневието и в малките индустрии. При избора се ръководете от обхвата на приложение: обхват на работа, вид и дебелина на метала, стабилност на входното напрежение.

Видео: Как да изберем добър полуавтомат с инвертор

Хареса ли ви статията? За да споделите с приятели:
Добави коментар

;-) :| : х : усукана: : Усмихни се: : shock: : sad: : roll: : razz: : oops: : o : mrgreen: : хаха: : idea: : grin: : evil: : cry: : готино: : стрелка: :???: :?: :!:

Битова техника

За кухня

Аудио